vad kan jag spela?

   ByggruppenEntusiastiska frivilliga som släpat balkar till området år ut och år in, de som organiserar bygghelger och sägs ha prepping i blodet. Utan byggruppen, ingen förening, inga lajv - tycker vissa.

Byggrävarna - De som varit med från början, eller nästan i alla fall. Det verkar finnas två varianter - de som vet vad de gör, och de som verkligen tycker att de vet vad de gör.

Nykomlingarna - De entusiastiska nytillskotten, vissa mer kunniga än andra. Är de lajvare eller hobby-snickare i grunden?

Pretto-preppers - Det är ju rätt coolt att vara del av byggruppen. Jag menar, har man inte råd att bygga en bunker, vad bygger man då? Gamla hederliga timmerhus, that's what. 

   Lajvare i föreningen - De lajvare som är medlemmar i föreningen SLI - Skellefteås Lajv-Imperium - som äger området. De flesta är fantasylajvare, men det finns några undantag. Vissa är nybörjare, andra erfarna rävar, några intresserade av prepping, andra inte alls.

• Fantasylajvarna - Äventyr, magi, svärd, coola dräkter! SLI är ju ändå främst en förening för fantasylajv i skogen. Men hur ser det bästa fantasylajvet ut? Det råder det delade meningar om.

Blackboxlajvarna - Lajv är en konstform och vissa skulle vilja se lite mer fokus på annat än det här med latexvapen, orcher och alver. Man utforskar karaktären som bäst då det är avskalat och svart.

 Arrangörerna - De som faktiskt skapar lajven, de mäktiga av de mäktiga. Är de ödmjuka kungar eller har hybris av sin makt? Borde ha mer att säga till om inom föreningen? Har de storslagna visioner om det Bästa Lajvet™?

 Det var bättre förr - Alltså exakt vad som var bättre förr är lite otydligt, men något var det och det borde vi gå tillbaka till. Mer kreativ frihet, krossad sammet och Dungeons&Dragons i skogen - det var grejer det.

 HK-maffian - Dräkterna är vad som gör lajvet bra och trovärdigt. Det ska vara Historiskt Korrekt om det ska vara en viss historisk era. Vissa har en mer måttlig inställning till HK - andra inte. Hur viktigt är det att det är handsytt och 100% ylle? Vilka färger kan man egentligen få fram med växtfärger? Forskning pågår.

   Styrelsen - Byråkratiskt pappersvändande och ansökan om bidrag är inget som byggruppen borde slösa tid på, det ordnar styrelsen. Vad skulle lajvområdet vara utan föreningen? Antagligen precis lika bra, föreningen skapades för finansiera lajvområdet, inte skapa lajv eller bygga. Men! Någon måste ju organisera saker, och styrelsen tycker nog att det är deras jobb.

• Ordförande - Hur allvarligt är det här med byråkrati? SLI har en lång historia av ordförande med olika inställningar till posten. Vad är SLI? En förening som storslaget ska ta lajvhobbyn till gemene man? Bara ett vektyg för området att få pengar? Är ordförandeposten mest bara en kul titel att ha?

 Vice-ordförande - Alltid i ordförandets skugga. Den lojala medhjälparen, eller den överskuggade talangen? Kanske är det dags för stadskupp, det är ju faktiskt krig nu.

• Kassör - Budgeten är viktig. I krig är budgeten extremt viktig. Om vi ska överleva det här är det viktigt att vi har pengar. Pengar får vi från medlemsavgiften. Men har alla betalat?

   Markägarfamiljen - Marken som området står på arrenderas förstås. Med ena foten i byggruppen och andra i styrelsen har markägarna en hel del att säga om hur situationen ska skötas, men är de överens sinsemellan?

   Ex-lajvarna - Alla är inte inbitna lajvare, och ex-lajvarna är de som lämnat hobbyn av olika anledningar. Kanske nyligt, kanske för länge sedan, frivilligt eller inte. Eller fortsatt med lajv i en annan form?

 Nostalgikerna - 00-talet var bra tider alltså, men man måste ju växa upp någon gång. Man börjar med andra hobbys, jobb och familj, och nostalgikerna ser tillbaka med värme på sina dagar i yllehosor men "växte ifrån det". Kanske finns en hemlig längtan tillbaka?

 0% lajvare - Lajvandet var en mörk period i livet, nu har man vuxit upp och lämnat sin pinsamma ungdomshobby bakom sig. Eller så har man gått vidare till lite mer raffinerade sorters lajv, inte sånt här fantasytjafs. Det kanske inte är något man säger högt - eller så är det precis det man gör. Never look back.

 I exil - Alla lämnar inte the fold på goda termer. Det finns de som dramat hopat sig kring, de som bråkat med styrelse eller byggrupp eller bara vägrat följa brandreglerna, de som skapat legender kring hur de stormade ut ur föreningen och lajvhobbyn på grund av meningsskiljaktigheter.

   Icke-lajvarna - Det existerar fortfarande människor som inte lajvar. De icke-lajvare som hittat ut till lajvområdet är förstås de som på något sätt hört talas om lajv och området - men hur insatta (och positiva) de är varierar.

 Fullblodspreppers - Man är ingen äkta växterbottnisk prepper om man inte vet var det finns schyssta tillflyktsorter i länet. En bunker hade varit bättre, men man tar vad man får. Äkta preppers är de som samlat konserver, rep och vattendunkar, redo med spritköket och sin multitool då sirenerna ljuder. Men stämmer verkligheten överens med teorin?

 SCA-reenactors - Visst, både lajvare och reenactors syr historiska dräkter, vissa sysslar med både och, men det är faktiskt inte samma sak. Är de vänskapliga kusiner till varandra, eller är reenacting lite lite finare än lajv?

 Nästan nybörjare - Det finns de som vill lajva, som "ska" börja lajva, men inte riktigt kommit dit än. Vissa är rollspelare som tänkt ta steget från det bekväma med tärningar och papper. Andra är teatermänniskor som gillar tanken på improvisation i skogen. Bilden kanske inte riktigt stämmer överens med verkligheten, men kul verkar det!

 Släkt och vänner - Var tar mitt barn/vän/partner vägen om helgerna på sommaren? Lajv ja. Önskar jag hellre att de åkte på fotbollsläger eller företagsresor?

 

   Folk från trakten (Drängsmarksbor) - Jaha. De där lajvarna. Vad ska man tycka om dem egentligen? Drängsmark är ingen särskilt välbefolkad trakt, men det är svårt att inte märka då det hopas högljutt folk i skogen med latexklubbor och mantlar.

 Entusiaster - I ett annat liv hade jag kunnat vara lajvare, kanske, det är ju rätt roligt som de håller på! Fina dräkter och allt möjligt. Om entusiasterna förstår sig på precis allt kring lajv spelar mindre roll, men nyfikna är de. Kanske lite för nyfikna ibland. Varför skulle man inte kunna kika in och titta på lite när de lajvar?

 Motståndare - Det körs bilar, skriks och härjas i skogarna, och alla lokalbor uppskattar det inte. Inte alls faktiskt. De förstör skogarna. Jagar bort älgarna. Har ni läst De Övergivnas Armé? Dyrkar djävulen gör de också. Vissa motståndare är envisa kaffedrickare som muttrar över köksbordet, andra är på förstanamnsbasis med kommunens handläggare för störningsanmälningar. Hur långt har man gått för att jaga bort inkräktarna på tomtgränsen?

 Äkta västerbottning - Alltså vem bryr sig egentligen. Lajvare. Låt dem hålla på. 

Man spelar inte sig själv på lajvet. Vill man inspirera sin roll av en existerande person så måste man fråga den personen om tillåtelse först. Man får gärna välja en av grupperna och karaktärskoncepten längre ner till att bygga en roll utifrån.

Grupperna och karaktärskoncepten nedan är bara förslag att inspireras av - man kan hitta på något helt annat!

SLP-roller, det vill säga roller som är skrivna av arrangörerna och dyker upp en kort stund med en speciell funktion, kommer kunna finnas. Vill man hoppa in som en SLP-roll en stund under lajvet så får man väldigt gärna ange det i sin anmälan!

Vi vill ge möjlighet att lättsamt spela på vissa arketyper kring lajv, som de nitiska styrelsemedlemmarna som jagar obetalda medlemmar, ex-lajvarna som lämnade hobbyn på 90-talet, konflikterna mellan lajvare från olika genres och lokalborna som inte riktigt förstår sig på hobbyn.

Vilka är de äkta fullblodspreppers som bara väntat på att något sånt här ska hända?

Vad händer när några vill anordna blackboxlajv för att utforska sina känslor?

Vem läste i en bok att de där lajvarna dyrkar djävulen?

Vem bryter ihop utan sin dusch och dator?

  • Facebook - White Circle

© 2019 - Arrangeras genom lajvföreningen SLI

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now